Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!


Állatpatika, személyes átvétel +36206627285, H-P 8.30-19.30, Szombat 8.30-14.30

Kiszállítás +36303161580, H-P 9-17 h között

ÁLLATORVOSI RENDELŐ +3613600755, H-SZ-P 8.30-11.30, K-CS 15.30-19.30

 

Equimins Molasses – Melasz 5 liter
Equimins Molasses – Melasz 5 liter
10 978 Ft

Equimins Molasses – Melasz 5 liter

Tiszta cukornád melasz génmanipulációtól mentes cukornádból. A tápláléknak kellemes ízt ad, így étvágygerjesztő hatású, valamint megköti a port. Nagyon hasznos energiafokozó.
10 978 Ft
Egységár: 2 196 Ft/l
Részletek

Manapság több ló tulajdonosnak van fenntartása a melasz etetésével kapcsolatosan.

A melaszt már a 19. század óta használják a lovak takarmányozásában is. Érdekességként, a melasz körülbelül ugyanolyan mennyiségű nem struktúrális szénhidrátot (NSC) tartalmaz, mint az árpa vagy a kukorica. Ebből a legtöbb vagy szacharóz (glükóz és fruktóz), vagy a szabad glükóz és fruktóz formájában található. Mind a fruktóz és a glükóz könnyen felszívódnak az emésztőrendszerben, és a fruktóz a májban átalakul glükózzá. Ezért mondhatjuk, hogy a melasz etetése hasonló módon emeli a vér glükóz szintjét, mint a keményítő emésztése.

A melasz nagyon hatékonyan csökkenti a gabona alapú takarmányok porosságát, ezzel csökkentve a légzési rendellenesség előfordulását. Hatékony hordozója lehet bizonyos gyógyszereknek és kiegészítő takarmányoknak, és természetes “kötőanyagként” használható pelletizálásra is. Kellemes illatával a ló takarmányának természetes ízfokozója.

A melasz magas (kb 50%) cukortartalma miatt közvetlen energiaforrás is “gyors energia ‘lovak számára, amit kemény munkában lévő lovak esetében azonnal rendelkezésre álló energiáként lehet beépíteni a takarmányozásba. Egészséges lovak esetén erre a célra igazán hasznos lehet, ha egy  jól emészthető keményítő forrást (pld zab, árpa) egészítenek ki a melasszal, ami mintegy glikémiás pufferként szolgálhat a ló számára.

Ezen túlmenően, a melasz nem csak cukrot tartalmaz, hanem gazdag elektrolitokban, káliumban, ami fontos a szervek, csontok és izomzat vízháztartása szempontjából, valamint tartalmaz még B-vitaminokat is.

Fontos tudni, hogy az olyan anyagcsere betegségben szenvedő lovaknak (mint pld. patairha gyulladás, inzulin rezisztencia, Cushing-kór, metabolikus szindróma) nem javasolt sem a melasz sem a magas keményítő tartalmú tápanyagok etetése.

Tehát, mint az élet minden területén, a melasz etetésében is fontos a mértékletesség és fokozatos bevezetés.

Adagolási javaslat:

Lovak számára: 100-200 ml / nap a táplálékra öntve.

Tárolása: száraz, hűvös helyen 10-20 C között, fénytől védve. Használat után lezárandó. A felmelegedéstől óvni kell!

Nem tartalmaz a Jockey Club és FEI szabályok értelmében tiltott anyagokat.

Kiszerelés: 5 literes (EH 161) kannában
Adatok
Tömeg
5 kg/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!