Kérdésed van? Fordulj hozzánk bizalommal!


Állatpatika, személyes átvétel +36206627285, H-P 8.30-19.30, Szombat 8.30-14.30

Kiszállítás +36303161580, H-P 9-17 h között

 

Hasznos cikkek állatbarátoknak

Meglepetés! Csak élő állatot ne!

 

Az ünnepek alkalmával sokan gondolkozunk el azon, hogy mivel ajándékozzuk meg szeretteinket, barátainkat. A legkülönfélébb meglepetések jutnak ilyenkor eszünkbe, gyakran vásárolunk könyveket, ruhákat, parfüm
öt, elektronikus eszközöket és sajnos állatokat is. 

Az élőlények ajándékozásában során számos veszélyforrás rejlik. Jobban belegondolva legtöbbször gyerekeink, unokáink azok, akik legnagyobb áhítattal tekintenek kedvenceinkre és mindent megtennének azért, hogy egy cuki kisállat gazdái lehessenek. Vajon tisztában vannak az állattartás felelősségével, a valódi nehézségeivel? Ha átgondoljuk, beláthatjuk, az esetek nagy többségében a válasz NEM. Igyekszünk a kedvükben járni, örömöt okozni, de gyakran mi felnőttek sem gondoljuk végig mit is vállalunk egy új családtag érkezésével.

Az esetek döntő részében a gyerekek kezdeti lelkesedése napról napra csökkeni fog és már csak azt vesszük észre, hogy az állat ellátása csak ránk vár. A pihés kiskacsa puha kültakarója rövid időn belül átalakul, elveszti az aranyos sárga pom pomos báját, a nyuszikat rendszeresen takarítani szükséges, különben „finom” tavaszi illatokkal látják el lakásunkat. Átfutott már a fejünkön, hogy a szabadnapok elteltével az új szőrmók kedvencünk mit fog kezdeni lakásunkban a számára adatott rengeteg szabadidejében? Vajon hány cipő, szekrény, padlószőnyeg, bútor vagy függöny fog áldozatul esni a gyerekünk új hóbortjának?

Általában nem fontoljuk meg eléggé, hogy az állat a továbbiakban milyen anyagi terhekkel (táplálék, alom, állatorvosi költségek stb.) jár, valamint azt sem, hogy ezen túl szabadidőnk nagy részét az új jövevényre kell fordítanunk. Jelentős többlet energiát jelent a rendszeres takarítás, a sétáltatás, a játék, a tanítgatás, amit gyakran a gyerekek rövidebb idő után már nem vállalnak. Jusson eszünkbe az is, hogy az állatok fejlődnek, növekednek akárcsak mi, az idő múlásával egyre nagyobb teret igényelnek, továbbá az együttélés állatoktól függően 10-15 év, de extrém esetekben (nagypapagájok, szárazföldi teknősök) akár 50-80 év is lehetséges. Amennyiben nem saját otthonunkba készülünk új élőlényt befogadni, barátainknak, ismerőseinknek szánjuk az új kisállatot még alaposabban gondolkozzunk el azon, hogy ha az illető szeretne ilyen állatot, képes a megfelelő gondozására miért nem rendelkezik már vele? Valószínűleg azért, mert igazából nem tudja egyeztetni az állat szükségleteit azzal, amit Ő nyújtani tud neki, továbbá nem biztos, hogy a költségeket vállalni tudja, így a legjobb, amit tehetünk, ha rábízzuk ezt a döntést.

 Az ünnepek elmúltával évről évre több száz állat kerül utcára, szemetes kukákba vagy akár megunt halak a wc csészéjében is végezhetik. Ezek a tények sokak számára ismeretesek, de ennek ellenére az elhagyott állatok száma nem csökken, sőt ezzel ellentétben létszámuk növekszik. Ellentétben azt kevesen tudják, hogy e tetteket a magyar jogrend bűncselekménynek ítéli és elkövetőjét akár letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik (2004. évi X. törvény).

Mindezek tudatában, ha alaposan átgondoltuk, és tisztában vagyunk a felelősségekkel és a kötelezettségekkel, és még mindig meg szeretnénk lepni gyermekünket egy házi állattal, abban az esetben valószínű, hogy jó gazdi válik belőlünk és a kedvenc új szerető otthonra lelhet. Amennyiben egy kicsi bizonytalanságot is érzünk, inkább ne hozzunk felelőtlen döntést, az állat vásárlását alaposabban tervezzük meg. Számos egyéb nagy örömöt rejtő kedvességgel is meglephetjük gyerekeinket, barátainkat, szeretteinket, akik lehetséges, hogy még sokkal jobban is örülnek majd a kiválasztott ajándéknak, mint egy kötelezettségekkel járó állat jövetelének.

(Képek forrása:www.blikk.hu, www.hatterkeped.hu, www.minap.hu)